maandag 3 november 2014

Amerika 101 - 1. Midterm Verkiezingen

Hallo allemaal,
In Amerika 101 probeer ik bepaalde Amerikaanse gewoontes en gebruiken uit te leggen. In dit eerste deel: de Midterm verkiezingen.

Vandaag gaat Amerika naar de stembus. Het zijn de zogenaamde 'Midterm' verkiezingen.
Maar wat is dat?



Deze verkiezingen heten midterm omdat ze worden gehouden in het midden van de termijn van de President. In 2012 is Obama herkozen tot president voor 4 jaar. Nu in 2014 zitten we dus in het midden van zijn ambtstermijn.

Om het wat duidelijker te maken heb ik een overzicht gemaakt.


Je ziet dat de volgende presidents verkiezingen in 2016 worden gehouden.
Nu gaan Amerikanen naar de stembus voor het Congress en sommige staten hebben verkiezingen voor hun gouverneur.

Het Congress bestaat uit twee delen:

- Het lagerhuis, Hous of Representatives, Huis van Afgevaardigden
- Het hogerhuis, Senate, Senaat

House of Representatives

Het lagerhuis heeft 435 zetels. Deze zijn verdeeld over alle 50 staten naar het aantal inwoners van die staat. Zo heeft California (met meer dan 37 miljoen inwoners) 53 zetels te verdelen, Michigan heeft (met bijna 10 miljoen inwoners) 14 zetels en kleine staten met weinig inwoners zoals New Hampshire (1,3 miljoen) of Noord Dakota (0,7 miljoen) hebben maar 2 en 1 zetels.

Elke 2 jaar zijn er verkiezingen. Deze vallen dus altijd tijdens de presidents- en midterm verkiezingen. Iedereen in de VS gaat vandaag dus stemmen voor een lagerhuis-kandidaat van zijn/haar staat.

Senate

De senaat heeft 100 zetels. Elke staat -ongeacht aantal inwoners- heeft 2 zetels te verdelen.  Dus California en Noord Dakota hebben even veel zeggenschap. Dit lijkt natuurlijk oneerlijk omdat de stem van de 0,7 'Noord Dakotanen' net zo zwaar weegt als die van 37 miljoen 'Calliforniërs'. Dit is expres gedaan tijdens de oprichting van Amerika om er voor te zorgen dat kleine staten niet de dupe worden van wetten die ingevoerd worden door de grote staten.

Senatoren zijn verkozen voor 6 jaar. Elke 2 jaar zijn er verkiezingen voor 1/3 van de senaat. Vandaag gaat Michigan bijvoorbeeld naar de stembus voor Senator-zetel A, en over 2 jaar voor Senator-zetel B, over 4 jaar zijn er dan geen senaat verkiezingen voor Michigan (Senator A zit pas 4 van de 6 jaar, en Senator B 2 van de 6)  En over 6 jaar zijn er weer verkiezingen voor Senator-zetel A... enzovoort enzovoort. Dit loopt per staat anders, in sommige staten hebben ze vandaag verkiezingen voor Senator-zetel B, en andere staten hebben geen verkiezingen dit jaar.

Duidelijk? Mooi! Want er is nog meer verwarrends.

Staat overheid

Vandaag zijn er in sommige staten ook verkiezingen voor Staats-Gouverneur, staats-Senaat en staats-Huis van Afgevaardigden. Deze hebben per staat weer verschillende regels en termijnen. Maar werken over het algemeen net zoals het nationale systeem. De Gouverneur is de President van een staat.

Referendums

Ook zijn er vandaag in referendums sommige staten en regio's. Zo beslist Michigan vandaag of er een einden moet komen aan het wolf jagen in het noorden van de staat en of de 'Rijkswaterstaat' van de staat Michigan mag bepalen op welke dieren je mag jagen. Dan zijn er per stad en regio ook nog eigen referendums.

Rechters

In Amerika zit er verschil tussen de federale rechters zoals die van het Supreme Court - (Hoge rechtshof) van de VS. Deze zijn voor het leven aangesteld en worden bij het aftreden of overlijden van een al zittende rechter door de op dat moment zittende president gekozen)

In Michigan zijn rechters niet aangesteld voor het leven, hier worden ze gekozen door het volk:
- Supreme Court - (Hoge gerechtshof) van de Staat. Gekozen door het volk van de staat.
- District Court (Districts gerechtshof). Gekozen door het volk van dat district.
- Circuit Court (stedelijk gerechtshof). Gekozen door het volk van de stad/regio.

Scholen

Het bestuur van openbare scholen wordt samengesteld door het locale volk door middel van verkiezingen.

Conclusie

Dus: Vandaag staat er op het stem papier van mensen in Michigan:

- US Senate
- US House of Representatives
- Michigan Governor
- Michigan Senate
- Michigan House of Representatives
- Staat referendum
- Supreme Court
- (eventueel) Locale referendums
- (eventueel) District Court
- (eventueel) Circuit Court
- (eventueel) School bestuur

Ja dat is flink wat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten